Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 12:53 - Кошмарната истина за смъртта на Ботев - убит е от българи за пари
Автор: koshmar Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 17382 Коментари: 38 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Прочетете внимателно този материал. Той показва нещо,което всички са пазили в тайна, за да не би да накърнят ореола на светеца. Но истината няма да го засенчи. Тя само ще ни убеди в това, че много велики имена в историята ни са предавани от свои. Защото предателството е заложено в родовата памет на българина. Той навярно е предател по рождение.
 А тия пишман патриоти, които се тръшкат, че оскверняваме Ботев, са елементарни, страхливи и неспособни да прозрат истината за народа ни.


Ботев е убит от българи за пари?! image image
image 
През 70-те години на миналия век, преглеждайки архивни материали във Великотърновския военен архив, попаднах на този автентичен материал.Вероятно той ще предизвика полемика, но аз го преписах и подготвих за печат. Досега не е публикуван, за да се запази героичният ореол на великия Христо Ботев! 
30.V.2008 г. 
Найден Ангелов 
-------------------------- 
Сведение 
от Атанас Добревски, адвокат от град Велико Търново, бивш директор на Трудовата поземлена собственост и Главен секретар на Министерството на вътрешните работи по време управлението на Александър Стамболийски и бивш народен представител след 9 септември 1944 г., относно убийството на войводата Христо Ботев след сражението при "Милин камък" през май 1876 г., предадено лично на Стоян Моров, адвокат от град Велико Търново, както са изложени по-долу: 
"Бях главен секретар на Министерството на вътрешните работи при титуляра-министър Александър Димитров през 1921/1922 година по време земеделското управление на Александър Стамболийски. Една заран заведующ приемната на Министерството служител дойде в кабинета ми и съобщи, че в приемната дошел един беловлас свещеник от Врачанско, който искал да се срещне лично с министъра по важна държавна работа. Наредих да го доведат при мен, защото него ден министърът беше заминал за имението си в Кюстендилско и при такива случаи винаги съм го замествал в министерството. За целта наредих да дойде при нас - в кабинета, един служител-протоколист и свещеникът ни даде следните сведения, които се протоколираха: 
"От дълги години съм енорийски свещеник в село Павелче, до Враца. Преди известно време, преди да почине мой енорияш /името му е записано в протокола/ пожела да се изповяда и да получи от своя духовен баща опрощение на греховете си. Той беше в доста напреднала възраст, боледуващ и аз отидох в дома му, за да извърша моя свещенически дълг. Той ми изповяда, че още от турско време и досега му тежало на душата голям грях, че 
* съвестта постоянно го измъчвала 
и чувствайки вече края на своя живот, решил да си признае една истина, за да може да умре след това спокойно. Било през пролетта на 1876 година, когато турският аскер разбил около Милин камък четата на войводата Христо Ботев. Притежавал кошара и стадо овце на три километра от селото. Имал и пастир, който се грижел за добитъка. Нея вечер, каза той, дойде при нас в кошарата непознат човек, с черна брада, представителен на вид, облечен в хубави военни дрехи и по всичко изглежда да е войвода. Каза, че е гладен и ранен и поиска подслон при нас в кошарата. Приех го, нахраних го и след като се разговаряхме, той поиска да си превърже раната и да си отпочине. Когато той отвори чантата си, която носеше през рамото си, за да вземе нещо за превързване на раната си, видях в нея много златни пари, които така ме поразиха, че аз загубих и ума, и дума. Тогава ми дойде една сатанинска мисъл в душата, че ако взема тия пари ще бъда най-богатият човек на света. Когато войводата след като си превърза раната, легна на одъра и заспа, реших с помощта на моя пастир 
* да го убия и да му взема златните пари, 
което и направихме същата нощ, като му разсякохме главата със секирата и прибрах всичкото злато, което намерих в чантата му. Тялото на убития го пренесохме на едно магаре и го хвърлихме в пропастта до канарите около километър от кошарата. Разбрах след като се освободихме от турско, че съм убил един голям човек и това угризение на съвестта не ми даде нито ден спокоен до ден днешен..." "На край ме помоли да му дам опрощение, което аз сторих като енорийски свещеник, като в нарушение на църковните правила за тайната на изповеданията и водим от искрено патриотично прозрение доверявам ви една истина от най-голямо историческо значение за нашия народ и държава." 
След като се привърши изказването на свещеника и той си замина, веднага влязох в телефонна връзка с окръжния управител във Враца, на когото описах цялото фактическо положение и според дадените ни указания разпоредих той от своя страна да нареди да се извърши незабавно най-щателна проверка относно наличността на такава кошара, до селото Павелче, собственика на същата, съществуването на пропаст близо до нея, издирване евентуално следи от скелета или други веществени доказателства и прочие като за резултата ми докладва своевременно. От проверката, която е възложена на околийския началник и извършена заедно с взвод конни стражари, се установило, според което ми беше донесено след това, че наистина такъв собственик и подобна кошара съществува, че тя отстояла на около 3 километра от селото. Намерена е била и пропастта наблизо до кошарата, направен бил опит да бъде спуснат човек в нея, обаче се оказало, че тя е бездънна, тъй като пуснатите в нея големи камъни се чували до едно време при падането си и пр., и че всякакво слизане на човек в нея било абсолютно невъзможно. Резултатите от проверката ме убедиха напълно в 
* достоверността на дадените от свещеника 
сведения и покойния му енориаш-убиец на най-славния и легендарен български поет-революционер Христо Ботев. Запитах колегата Атанас Добревски защо всички тия исторически факти от най-голямо значение за всички ни не са ги направили достояние, на което той ми отговори, че това би било значило да се засенчи славата и ореола на великия революционер, с които той се ползва сред народа като герой, паднал в сражението при Милин камък, пронизан в челото от вражески куршум... Не ни ли стига освен това вероломството на други наши българи, които със своето предателство станаха причина да бъдат заловени и избити Левски и Бенковски? Тия са сведенията, които ни предаде и сподели с мен Атанас Добревски, за когото се научих преди известно време, че починал миналата 1971 година във Велико Търново. 
Моя бележка: 
В допълнение на горните сведения добавям, че и самият Никола Обретенов в своите спомени не е намерил сили в себе си /кой знае по какви лични съображения/ да признае позорната братоубийствена смърт на своя другар по оръжие, при това и негов войвода, като по случая е извършена анкета и оглед на самото място под Милин камък от специална комисия за издирване на истината за смъртта на Христо Ботев, е изпаднал в много противоречия, което е накарало някои от членовете на същата - военните представители да останат на особено мнение относно съдбоносния исторически факт, а именно, че Ботев не е могло да бъде убит там под Милин камък от турски аскер и башибозук. Независимо от това, според дадените от Стоян Заимов сведения, който е имал задача да посрещне четата на Христо Ботев и да се присъедини към нея със своите хора от град Враца, се установи, че измежду забучените на желязната ограда около турския конак в града 15-20 глави на заловени или избити четници, не се е намирала главата на Христо Ботев. Ако действително той беше убит на Милин камък, така както е твърдял Никола Обретенов, то самоличността му като войвода без друго щеше да бъде идентифицирана от турците поради носената от убития воеводска униформа и други външни отличителни знаци или предмети, които са го отличавали от четниците му, а следователно главата му не само щеше да бъде поставена до тия на неговите четници, но тя щеше да бъде разнасяна навред по вилаетите, така както е било сторено това с отрязаните глави на Бенковски и други заловени или избити по онова време наши революционери. 
София, 14.I.1972 г. 
Написал: Стоян Моров, ул. "Любен Каравелов" 56 
Преписал от оригинала и подготвил за печат Найден Ангелов



Гласувай:
37



1. ferhunde - Много поводи за размисъл дава този ...
06.01.2013 13:00
Много поводи за размисъл дава този постинг.
Лично аз не се съмнявам, че е истина.
цитирай
2. provokation - Не ми изглежда сериозна тая теория, ...
06.01.2013 13:11
Не ми изглежда сериозна тая теория, че е бил предаден Ботев.
Всеки може да си пише всичко.
цитирай
3. mslavova - Ако наистина е вярно е ужасно. Бъ...
06.01.2013 13:33
Ако наистина е вярно е ужасно.
Българи да са предали Ботев - нямам думи
цитирай
4. joysii - Всъщност тук не става въпрос за п...
06.01.2013 14:15
Всъщност тук не става въпрос за предателство, а за убийство. За престъпление.
Изобщо не се учудвам. Пастирска им работа,проста.
Възможно е да е истина,защото действително - не е открито тялото на Хр.Ботев.
цитирай
5. bumerang - не е нужно да се внушава още една гадост.
06.01.2013 14:43
"...непознат човек, с черна брада, представителен на вид, облечен в хубави военни дрехи и по всичко изглежда да е войвода."
Кое е това всичко, по което изглежда? Това е могло да бъде друг четник. Ако се вгледате в снимка на ботеви четници, ще видите, че много са с черни бради и с хубави военни дрехи, което значи че би могъл да е и друг четник, на когото е поверено златото на четата. Дълги години Никола Обретенов твърдеше, че има нещо около смъртта на Ботев, което той не иска да сподели. След смъртта му четох за тази тайна, която той все пак е споделил усещайки, че краят му наближава. Споделил я вероятно, заради многото спекулации и фантазии, които се появяваха докато хората гадаеха каква е тя. Било е нещо съвсем човешко, за което лекари се бяха произнесли, че би могло да се случи при определени обстоятелства. Когато е бил убит, куршумът го е засегнал някъде и той се бил "изпуснал" (вероятно напикал), но това не е станало съзнателно, а неволно докато е умирал. Това е тайната, която Обретенов пазеше до смъртта си, за да не посрами Воеводата.
Затова кой е хвърленият в пропастта не се знае, но едва ли е Ботев.
Днес е рожденният му ден. Поклон пред чистата му памет.
цитирай
6. saportok - Това е за съжаление известно и ос...
06.01.2013 14:55
Това е за съжаление известно и основателно съмнение.
След Освобождението различни крила попадат в политиката и страната минава през няколко цензури.Много документи са покрити и са написани лицеприятни истории.Истината едва ли ще я узнаем,но съмнението остава.Няма логика турски аскери да прострелят Ботев(когото едва ли познават-той е почти хлапе),а да не нападнат или обсадят и без това поставената в безизходица чета.
цитирай
7. muha55 - едно е ясно - не се знае как е загинал ...
06.01.2013 15:50
едно е ясно - не се знае как е загинал Ботев.
Мистерия е все още.
цитирай
8. koshmar - Да, много поводи за размисъл дава.
06.01.2013 18:02
ferhunde написа:
Много поводи за размисъл дава този постинг.
Лично аз не се съмнявам, че е истина.

цитирай
9. koshmar - Абсолютно вярно!
06.01.2013 18:03
анонимен написа:
едно е ясно - не се знае как е загинал Ботев.
Мистерия е все още.

цитирай
10. koshmar - Да, но има документ, който я прави напълно достоверна.
06.01.2013 18:04
provokation написа:
Не ми изглежда сериозна тая теория, че е бил предаден Ботев.
Всеки може да си пише всичко.

цитирай
11. koshmar - Ужасно е!
06.01.2013 18:04
mslavova написа:
Ако наистина е вярно е ужасно.
Българи да са предали Ботев - нямам думи

цитирай
12. koshmar - И то убийство от алчност, най-отвратителното.
06.01.2013 18:08
joysii написа:
Всъщност тук не става въпрос за предателство, а за убийство. За престъпление.
Изобщо не се учудвам. Пастирска им работа,проста.
Възможно е да е истина,защото действително - не е открито тялото на Хр.Ботев.

цитирай
13. koshmar - Много е вярно това, което пишеш. Просто е жалко,, че за този велик момент от историята ни има толкова неясноти и спекулации.
06.01.2013 18:11
saportok написа:
Това е за съжаление известно и основателно съмнение.
След Освобождението различни крила попадат в политиката и страната минава през няколко цензури.Много документи са покрити и са написани лицеприятни истории.Истината едва ли ще я узнаем,но съмнението остава.Няма логика турски аскери да прострелят Ботев(когото едва ли познават-той е почти хлапе),а да не нападнат или обсадят и без това поставената в безизходица чета.

цитирай
14. koshmar - . danailvdimitrov, не знам откъде ...
06.01.2013 18:14
. danailvdimitrov, не знам откъде черпиш тези сведения, Захари е бил масон, но другото?
цитирай
15. koshmar - 6. bumerang, нямам за цел да хвърлям ...
06.01.2013 18:18
6. bumerang,
нямам за цел да хвърлям кал по Гения. Но понеже прочетох днес есе " Не стреляйте по Ботев!", в което се твърдеше категорично, че е убит от турски куршум в челото, реших да дам и другата гледна точка.
Както и да е загинал Ботев, той ще си остане Символ на Нацията ни.
Но не трябва да робуваме на митове, а да търсим историческата истина.
цитирай
16. koshmar - 9. danailvdimitrov, Бог да прости ...
06.01.2013 18:19
9. danailvdimitrov, Бог да прости Христо Ботев и всички загинали четници!
цитирай
17. lidislidis - Алчен и прост е бил българинът винаги....а сега най много
06.01.2013 18:28
За тази тайна зная отдавна. Пазеха я.Изглежда вече няма какво да я пазят, тъй като днес съвсем е естествено за българите да са алчни, нагли, убийци на духовност и физически убийци....Предали Левски, убили Ботев, прекроили историята и прогонили 2 000 000 свои съграждани по света... Това е българина и днес в очите на света...
цитирай
18. saportok - Това е за съжаление известно и ос...
06.01.2013 18:59
koshmar написа:
saportok написа:
Това е за съжаление известно и основателно съмнение.
След Освобождението различни крила попадат в политиката и страната минава през няколко цензури.Много документи са покрити и са написани лицеприятни истории.Истината едва ли ще я узнаем,но съмнението остава.Няма логика турски аскери да прострелят Ботев(когото едва ли познават-той е почти хлапе),а да не нападнат или обсадят и без това поставената в безизходица чета.


В историята на следосвобожденска България е претъпкано с политика.Въпросът е да извличаме от нея максималното полезно,за което браво на Вас.Може би много хора не биха се съгласили или биха казали,че посягате на светини.Героите и истината обаче не трябва да се отделят.
цитирай
19. koshmar - За съжаление е така.
06.01.2013 19:16
lidislidis написа:
За тази тайна зная отдавна. Пазеха я.Изглежда вече няма какво да я пазят, тъй като днес съвсем е естествено за българите да са алчни, нагли, убийци на духовност и физически убийци....Предали Левски, убили Ботев, прекроили историята и прогонили 2 000 000 свои съграждани по света... Това е българина и днес в очите на света...

цитирай
20. koshmar - 20. saportok именно това смятам и ...
06.01.2013 19:18
20. saportok именно това смятам и аз.
Великите не стават по-малко велики от слабостите си.
Левски е убил дете, Вазов е умрял с проститутка, Пеньо Пенев е бил алкохолик....но важно е другото.
цитирай
21. slavianstvo - Е, и какво, и това да е истината - не че ...
06.01.2013 19:27
Е, и какво, и това да е истината - не че вярвам - и какво сега? Ами че Ботев си е прежалил главата още преди да премине Дунава и е знаел, че го чака ятаган или куршум. Колко може да му е акълът на един планински овчар, идете да интервюирате някой, има още останали тук-там, и това е сега, а преди 130 години какво да говорим. Ами че и Ботев точно срещу тая простотия се е борил, не само срещу робството, а дали българинът е предател, е хубаво, ама опълченците на Шипка, дето са били възпитани с Ботевите песни, те не станаха предатели, нали така, не им мигна окото, значи човекът си е свършил работата. А че Захари бил масон, а че Обретенов бил розенкройцер, а бе ей, абе тия хора са излезли в гората препасали оръжие, и зад всяко дърво ги е дебнел куршум, глад, бой и бесилка, абе кви масони, кви еврейски заговори бе, взимайте се малко в ръце пък и вие.
цитирай
22. slavianstvo - И пак Левски бил убил дете, абе скача ...
06.01.2013 19:29
И пак Левски бил убил дете, абе скача му някой в тъмното и иска да го хване и той носи не само своята глава, а върху себе си има още стотици глави и цялото дело, е какво да прави, да се остави да го хванат като кокошка ли.
цитирай
23. koshmar - Точно това имам предвид! Все едно ...
06.01.2013 19:34
Точно това имам предвид!
Все едно дали е бил убит от свои или чужди, или е отвлечен от извънземни, Ботев е единственият в историята ни пример за велик поет и велик човек в едно.
Но точно защото е така, трябва да знаем всичко за него едно към едно, без предразсъдъци и робуване на митове.
Както беше посочено,
не се знае как е загинал. Мистерия е.
Защо тогава да налагаме само едната теза?
цитирай
24. koshmar - Именно! Нямат значение тези п...
06.01.2013 19:35
Именно!
Нямат значение тези подробности за великите.
Но сме длъжни да знаем истината.
цитирай
25. dinkov - Динков
06.01.2013 19:43
"Настане вечер, месец изгрее,
звезди обсипят свода небесен,
гора зашуми, вятър повее,
балканът пее хайдушка песен"

Хр. Ботев

Този надпис е гравиран във фоайето на Сорбоната.
Да днешната дата е роден Хр. Ботев. По-добре да помълчим и всеки един да си свали шапката и да си каже някой Ботев стих.Бог да го прости...
Ицко
цитирай
26. bumerang - Да търсим
06.01.2013 19:45
историческата истина - да, но Вашето заглавие е категорично. Вие казвате "истина", не хипотеза, не съмнение. Аз пак ще попитам - кое точно от публикувания документ доказва, че това е бил Ботев, а не някой друг четник? Защото така е решил убиеца ли? Ботевите четници разказват, че са видели убийството му. Доколкото си спомням от книгата с разказите им, те са му отрязали главата, за да не го разпознаят и да не се гаврят с останките му. Съжалявам, че книгата не е около мен. Бих цитирала.
цитирай
27. tota - 165 от години от рождението на гениалния поет и революционер Христо Ботев
06.01.2013 19:55
Акад. Георги Марков, историк:
- Сменят се епохи, управления, идеологии и партии, но Ботев си остава същият, защото той е наш национален герой. Той е знаме за всяко поколение и аз вярвам, че ще пребъде.

Румен Стоянов, кмет на Калофер:
- Днес Ботев е най-нужен... Това, което той го е направил, е личен пример не само за онова време. Той е актуален и сега.

Да сведем глави пред гения, отдал живота си за България!!
цитирай
28. koshmar - Чудесно предложение.
06.01.2013 20:28
[quote=dinkov]"Настане вечер, месец изгрее,
звезди обсипят свода небесен,
гора зашуми, вятър повее,
балканът пее хайдушка песен"

Хр. Ботев

Моят любим стих от него е В механата.
]
цитирай
29. koshmar - Ако си забелязала, в заглавието на представената от мен статия има?!, значи е също хипотеза
06.01.2013 20:29
bumerang написа:
историческата истина - да, но Вашето заглавие е категорично. Вие казвате "истина", не хипотеза, не съмнение. Аз пак ще попитам - кое точно от публикувания документ доказва, че това е бил Ботев, а не някой друг четник? Защото така е решил убиеца ли? Ботевите четници разказват, че са видели убийството му. Доколкото си спомням от книгата с разказите им, те са му отрязали главата, за да не го разпознаят и да не се гаврят с останките му. Съжалявам, че книгата не е около мен. Бих цитирала.


Не може да се приеме, но не може и да се отвърли.
Според мен е истина - защото е типично българска постъпката на тия.
Некачествен народ сме, това е истината.
цитирай
30. bumerang - Но във Вашето заглавие няма "?!"
06.01.2013 20:57
С Вашето заглавие целите да наложите хипотезата за истина. На всяка цена да го хвърлите в пропастта, да го набутате в калта. Защо? Всъщност няма значение. Останете си с Вашата истина, щом такава Ви е необходима.
цитирай
31. koshmar - bumerang пак повтаря за хвърляне ...
06.01.2013 21:02
bumerang пак повтаря за хвърляне на кал.
Нищо подобно няма.
Ботев си е неопетнен.
Кал се хвърля по народопсихологията на българина, в която е закодирано предателството.
Припомнете си историята ни.
цитирай
32. bogdan33 - Нещо не вярвам на цялата история. ...
06.01.2013 21:45
Нещо не вярвам на цялата история.По-онова време Ботев и нему подобни са били считани за разбойници и престъпници от турската власт.Нещо като сегашните терористи.Няма кво да си кривим душите-знаем кви треперушки са били българите.На възстания я се съберат 100-200 души я не.Ама иначе всички са ревали колко им е зле.Та мисълта ми е.Ботев е знал за ква пасмина от страхливи тиняци се бие.Мислите ли,че е бил толкова тъп,че да се довери на някакъв див селянин заедно със козара му?И да отиде при него ранен с една торба пари.Много ясно,че оня при първа възможност ще му тегли ножа за да прибере златото.. Все пак "Знаеме си ората" както се казва. Мисля,че по-вероятна е официалната версия която е,че самотен снайперист-убиец го е гръмнал отдалеч.Турците са имали цели подразделения с елитни и точни стрелци-нещо като модерните снайперисти.Хубави пушки също не са им липсвали.Купували са само най-доброто качество на пазара.Така,че имам много съмнения относно цялата история.
цитирай
33. planinitenabulgaria - Всичкото това са глупости!
06.01.2013 21:55
Сбъркани са местности, имената им. Истината е известна на проватския епископ дядо Антоний, при когото се е изповядал Никола Обретенов. Този документ бе предаден на Николай Хайтов и вероятно сега е при Жени Божилова. Ботев е убит на поляната Йолковица в спор с останалите воеводи, които са виждали, че турците ще избият всичките и са искали четниците да се разбягат, но Ботев е искал да воюват до край. Тогава останалите воеводи са решили да го застрелят.
Така е описан краят му в изповедта на Никола Обретенов.
В Блога си съм описал Вачанската планина, която познавам в детайли и местата, свързани с последните дни на Ботев. Те са местността Избата, където турците ги оттласкват от карстовия извор там и четнициците по нощите са принудени да се спускат до Крушовския извор, поляната Йолковица, връх Околчица, втората огнева точка на турците срещу четниците, първата е връх Вола.
Покрай това съм описал и 14 римски пътя през Врачанската планина и най-оригиналния от всички, този който слиза от Околчица в Челопек. А успоредно с него на другия дскат се спуска още един до Елисейна, където от влака се вижда сградата на римския пост.
Ще гласувам с минус за постинга,
Коста
цитирай
34. yavorb - той е почти хлапе ----- Като ...
06.01.2013 22:07
той е почти хлапе
-----
Като почнете така да се "изпускате", направо неам думи!
Какво хлапе на 28 години, женен за жена с дете и баща на малко момиченце, командир на 118 четника, редактор на вестник, и да не изброявам още...
Абе това вашето прекрачва границите на малоумието.
Поне брадата не му ли виждаш, че е една педя гъста черна брада и хлапе бил.
Не можете да мислите и тиражирате простотии.
Какво предателство, като тоя овчар изобщо не е бил българин. Той си е бил от непросветената безродна рая, нищо не го е задължавало да е лоялен към българската кауза. И вие как си представяте, Ботев дали би зарязал четата и да си тръгне да се спасява с една чанта наполеони?
цитирай
35. анонимен - Значи българинът
06.01.2013 23:02
е лайно с традиции.
цитирай
36. koshmar - Много благодаря за изразените м...
07.01.2013 09:47
Много благодаря за изразените мнения.
Целта ми беше точно на рождения ден на Ботев да сее замислим за него в контекста на народопсихологията и историята ни, да не го елементаризираме и принизяваме с изтърканите шаблони, и да погледнем по различен начин към неговото безсмъртие.
цитирай
37. rumen221 - ПРОСТИ ВЪПРОСИ...
07.01.2013 14:11
1. КАКВО Е СТАНАЛО С УБИЕЦА И СЕМЕЙСТВОТО МУ?

2. КАКВО Е СТАНАЛО СЪС ЗЛАТОТО?

3. ДНЕС МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ ТОВА "КОНКРЕТНО МЯСТО" И ВСИЧКО ХВЪРЛЕНО ЩЕ Е ТАМ..., НО ЗАЩО НЕ Е ПРАВЕНА ПРОВЕРКА...?

цитирай
38. platttonnn - Този овчар е убил ковчежника,
08.09.2015 15:17
Ботев се е спасил,не случайно се говореше,че видели 120 годишен старец,който приличал на него...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshmar
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 440900
Постинги: 76
Коментари: 1046
Гласове: 758
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930